Het Boazumer Turfschip “Hoop op Welvaart

Het skûtsje “Hoop op welvaart” 24 ton.

Het skûtsje was  tot ongeveer 1960 in gebruik bij Reinder Reitsma . Voorheen  in eigendom bij Hubert Bergsma. Het schip lag altijd afgemeerd bij de woningen van Bouwe Jan Bouma en Freerk Andrée. We laten hierbij nog wat foto’s zien van dit schip.

Het Boazumer skûtsje “De hoop op Welvaart” groot 24 ton werd gebruikt voor de beurt vaart tussen Bozum – Sneek, Bozum – Leeuwarden en Bozum – Franeker en vervoer aardappelen en brandstoffen en was tot 1935 in gebruik door Hubert Bergsma.

Het skûtsje” Hoop op welvaart” van Reinder Reitsma voorheen Hubert Bergsma.

 

Het skûtsje: De Hoop op Welvaart. hier met de oude smederij, nu het huis van Freerk Andree op de achtergrond.

 

Hubert Bergsma Skûtsje skipper 1922 Boazum

 

Kwitantie voor geleverde goederen, waar onder het schip De Hoop op Zegen.

 

Reinder Reitsma, met zijn vrouw Griet met de kinderen. De laatste skipper van skûtsje:” Hoop op Welvaart”

 

Hubert Bergsma met vrouw en kinderen zittend in vensterbank voor hun huis . Tsjerkebuorren het huis waar nu Jacco de Vries woont.

 

De familie Bergsma op vakantie. Met het skûtsje op de Sneekermeer.

 

Het skûtsje op zijn vaste ligplaats, aan de Opslag .Verder het vrachtschip van Hendrik v/d Mei. Op de achtergrond het huis van Germ Wieringa. Nu Rolf Martens.

 

Hubert Bergsma op zijn vaste stek achter bij het helmhout.
Het jaar is ons onbekend.
Froukje Bergsma hier bij de regenwaterput. Achter het huis van Jacco de Vries
advertentie

Het Koopcontract van Hubert Bergsma met Reinder Reitsma.

 

Koopcontract deel 2

Maar nu, na vele jaren hebben we dit skûtsje weer kunnen vinden Met behulp van skûtsje historie  en de Stichting Foar de Neiteam is het terug gevonden. Het vaart nu in de wateren van Groningen.

 

Hier ligt het in het Boterdiep. Groningen foto 2015

 

Een nieuwe naam: Librian Groningen maar het bouwjaar 1905 klopt wel.

 

Wat een mooi skipke is het nog.

 

Librian.

 

Deze foto s zijn gemaakt door Nynke Zwerver. En aangeboden door: Stichting Foar de Neiteam. en www.skutsjehistorie.nl Hartelijk dank hier voor

Maar nu zijn we nog op zoek naar : De Jonge Hielke.  dit skûtsje was in gebruik bij skipper, Andries Hylkes Meijer. Wie kan ons helpen om iets van dit skûtsje terug te vinden? 

 

Andries Meijer met zijn vrouw Fokje de skipper van : De Jonge  Hielke. Hij woonde aan de Waltawei, het huisje naast Gebouw 1880.

 

Achter de brug het skûtsje : De Jonge Hielke. Bij het hok van Jannie Smit. Dit was het skûtsje van Andries Hylkes Meijer:”De Jonge Hielke”  met registratienummer; S674N, Bouwjaar: 1905, Type: Roefschip. Werf : Gerrit en Jan Berends Barkmeijer [t/m juni 1906 in Sneek. Opdrachtgever: A.H. Meijer te Bozum. Lengte: 15,90 meter.Breedte: 3,58 meter. Tonnage 32,144 ton. Meting: Sneek 17 juli 1905. Tweede meting: 1maart 1984: L 15,95 m/ b 3,58 m/ t 9,146 ton: GN 982 [Recreatieschip]. Tweede naam : “Zomerland” Mocht u  iets meer weten, dan houden we ons ook aanbevolen. Waar is dit schip. 
Mocht u iets weten, wilt u die informatie per mail opsturen naar: Franstolsma@ziggo.nl.

Als u eventueel foto’s heeft, wilt u dan contact opnemen met Frans Tolsma, telefoon 06-39722914. De foto’s kunnen dan worden gescand en weer teruggestuurd worden. 

Bij voorbaat onze dank, Werkgroep Âld Boazum;

Teatske Lanting, Hessel Fluitman en Frans Tolsma.