Waltawei 12

Waltawei 12

 

Folkert Cuperus en Trijntje Cuperus-Tjallema voor Waltawei 12. De precieze datum van de foto is niet bekend. De garage is op deze foto nog niet naar voren uitgebouwd. Als die uitbouw de nieuwe toonkamer was, is deze foto nog  van voor februari 1928. Toen werd de bouwvergunning voor de uitbouw afgegeven. De foto komt uit de Leeuwarder Courant.

 

Het gezin L Cuperus voor hun woning. foto 1951

 

Na de geschiedenis van de Gereformeerde kerk in twee delen, het verhaal over hun eerste Pastorie, Tanialeane 1, vorig jaar zomer, schrijven we hier een volgend deel over de Gereformeerde Kerk in Boazum: het huis dat eind jaren vijftig en begin jaren zestig als tweede Pastorie fungeerde, nadat de vorige pastorie, Tanialeane 1, verkocht was. Er komt nog een verrassing in de vorm van een niet gebouwde pastorie in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Inleiding: De 19e eeuw.
In eerste instantie was in het begin van de 19e eeuw het centrum van het dorp, de Dr. Miedemastrjitte alleen langs de zuidkant bebouwd en op De Havens stonden alleen de nummers 1, 3, 5. Op de hoek van De Havens en wat nu de Tryntsjebuorren is, stond nog een hok. Verder was het veld in dit vierkant, in eigendom bij de timmerman Jan Hendriks Westerhuis. Het stond te boek als bouwland. Dat interpreteer ik als 21e eeuwer als bebouwd met groente, rogge of tarwe. Maar omdat de eigenaar timmerman was, zou natuurlijk ook bedoeld kunnen zijn dat het bouwterrein voor huizen was. Hoewel het veld regelmatig van eigenaar verwisselde, bleef het in de Familie Westerhuis, omdat de kinderen en schoonzoon van Jan Hendriks bijna elk op hun beurt als eigenaar stonden geregistreerd.

Medio 1853 werd van het bouwland en stuk afgehaald, groot 570 m2 met het nieuwe nummer Baard E 594. Dat is ingetekend op de hulpkaart no 12 van april 1853, hieronder. Voor de nieuwsgierigen: het nummer oud E413, nieuw E 593, is nu Dr. Miedemastrjitte 6. Gebouwd vóór april 1853.

De eerste kadastrale signalering van het perceel waarop Waltawei 12 gebouwd gaat worden: het gaat hier om nummertje 594.

De Bozumer boer Rintje Oenes Sijperda werd dat jaar de eigenaar van dit stuk grond en heeft er de mooie rentenierswoning op laten zetten. Hij komt te overlijden op 26 juli 1861 en in 1863 wordt de Ruurd Folkerts Cuperus de eigenaar. Hij was boer op Makkum 1.

Al in 1865 wordt ook het huis ernaast, Waltawei 16 gebouwd. Als die vernieuwde situatie door het kadaster wordt ingemeten, blijkt Waltawei 12 20 m2 groter te zijn: 590m2. Uiteindelijk is het 582 m2. Later in de tijd wordt nr. 14, Venema, er nog tussen gezet.

De 20e eeuw.
Ruurd Folkerts Cuperus sterft op 2 mei 1867, 71 jaar oud. Zijn weduwe, Tjitje Reins Hoekstra blijft eigenaresse en pas bij haar overlijden in 1906, worden de eigendommen bij testament verdeeld.
De oomzegger en steenhouwer Folkerts Folkerts Cuperus wordt dan, weliswaar rond 1908, de eigenaar. Op dat moment zal de steenhouwerij hier gevestigd worden. Hij overlijdt op 14 april 1949.
Het huis wordt in 1958 voor fl. 12.000, – aan de Gereformeerde kerk verkocht, die het pand tot pastorie bestemde.
Een jaar later heeft schilder Lanting de woning buitenom geschilderd voor fl 780,-. Zo wordt in het herinneringsboek van de Gereformeerde kerk verhaald.

Waltawei 12. foto 1977

De Gereformeerde gemeente heeft niet lang plezier van de pastorie gehad: Alleen Ds. W. F. Bolt heeft er domicilie gehad. Toen hij in 1963 elders beroepen werd, bleef de functie in Boazum vacant.

Dit kaartje uit 1963 was gestuurd naar Griet v.d Wal- Ringma.

Dominee en mevrouw Bolt-van der Kamp hadden twee kinderen geadopteerd. Geheel in de lijn van die tijd (jaren zestig van de vorige eeuw) kregen ze Nederlandse namen: Gonneke en Peter Bolt.

v.l.n.r ; Gonneke Bolt, Maaike Tolsma en Anneke Terpstra. foto feest 1963

Pastorie af.
Nadat Ds. Bolt in 1963 in Kampen beroepen was, woonde de familie Pieter en Ruurdtsje van Dijk met zoon Simon tot in 1974 hier. Daarna verhuisden ze naar De Pôlle 16, waar nu Heske van Asperen woont. In de periode 1974-1975 heeft Janny Philips met haar dochters hier tijdelijk gewoond in verband met de restauratie van De Havens 4, waar ze tot dat moment woonden.
Daarna heeft ook de familie Koolwijk hier tijdelijk gebivakkeerd, omdat ze hun huis -Altaplein 6- al verkocht hadden en nog niet in hun nieuwe huis terecht konden.
Tenslotte kregen Wout en Gerry Merkus de huissleutel. Zij hebben het huis eerst voor onbepaalde tijd gehuurd. Hoewel het in eerste instantie niet verkocht zou worden, is het er rond 1987 toch van gekomen.

Waltawei 12. foto 2020

 

Bronnen:

  • M. de Jager en anderen – Gereformeerde Kerk Bozum 1887 – 1987. Eigen uitgave
  • De Archiefviewer van het Kadaster
  • Teatske Lanting en Frans Tolsma