Foto’s van de Pôlle.

Op deze pagina van Ald Boazum vind je de foto’s die eerder onder de voormalige Oud Bozum pagina van De Pôlle waren te vinden. Nu staat deze nieuwste straat van vijftig jaar geleden hier in een nieuw jasje.

 

De Pôlle en omgeving in 1890. Veel is sindsdien veranderd, maar de plekken van waar de foto’s van de Pôlle genomen zijn, kun je aan de hand van herkenningspunten op de foto’s hier terugvinden. De openbare school heeft huisnummer 69; het huis van Germ en Janke Wieringa heeft huisnummer 108. De oude Bakkerij op De Havens bij voorbeeld, heeft nummer 100.  De voormalige pastorie, Huize Leenders, heeft huisnummer 22. En ja, Dokter Miedemastrjitte was in 1890 nog maar aan één kant bebouwd!

 

Dit is de achterkant van de voormalige onderwijzerswoning. Huisnummer 70 op het kaartje. Vermoedelijk nog in aanbouw. Gezien vanaf de Pôlle. foto 1938-1939?

 

De Pôlle met de boomgaard van Germ Wieringa. Zoek Germ Janke! Lente 1965. Foto uit de collectie van Frans Tolsma

 

Keimpe Stienstra en Germ-Janke Wieringa op De Pôlle. Let op de achterkant van de school geheel rechts. medio 1958. Foto Collectie Frans Tolsma.

 

De Lagere school links en rechts Keimpe syn hok. Daar staat nu Dûbelspan. Foto omstreeks 1970. Foto Collectie Frans Tolsma

 

De Pôlle in volle glorie, met zicht op de school en Huizen Kruger en Fluitman. Links nogmaals Keimpe syn Hok.

 

Het Skûtsje van Boazum, ‘De hoop op Welvaart’ van Hubert Bergsma, 23 ton. Hier ligt nu het brugje, tegenover de Oude Bakkerij. Naast het huis van nu de Familie Hoekstra, voorheen Egbert Meijer, ziet je het oude onderwijzershuis, waar in 1938 de huidige woning is gebouwd. De foto is dus van voor 1938.

 

Huize Wieringa, nu Rolf en Lieke Martens. Foto Rolf Martens

 

Foto genomen met de rug naar de oude Bakkerij. Aan de kade ligt links het schip van Hendrik van der Meij en rechts het skûtsje van Hubert Bergsma. Op de achtergrond de woning van toen, Germ Wieringa.

 

Nogmaals het huis van Germ Wieringa, nu genomen vanaf het weiland. Met links nog net de kerk. zonder Jaar, foto collectie Frans Tolsma

 

Huize Wieringa, vanaf De Pôlle genomen. met de appelboom in bloei. Foto Master Sytstra.

 

Zicht vanaf de Pôlle op van links naar rechts: De kerk met Tsjerkhôfsein, de school. de oude onderwijzerswoning en de achterkant van Bakker Lok, die hier voor Egbert Meijer woonde.

 

Zicht op het hok van Keimpe, met rechts de kopse kant van het huis van Looyenga, aan het Schoolplein, nu het Altaplein. Let op het binnenpad voor de schuur langs, naar huize Wieringa.

 

De Pôlle rond augustus 1977. De toenmalige Midden Friesland woninkjes op de achtergrond. We zien  bouwmateriaal voor het huis dat Jasper Baan destijds bouwde, Waar Jelmer Beetsma later schaakte en achter in zijn tuin relaxt las. Het echtpaar Heins resideerde hier en nu beheert de familie Albert en Ant Rameau de Appelhof.

 

Deze foto is uit 1974. De complete Openbare Lagere schhol van Boazum staat er op. Wie zijn de kinderen? Bovenin de balk kunt u bij contact aangeven wie waar staat.

 

 

Toen het schoolplein nog een modderpoel was. De Linkerboom staat er nog steeds.

 

Niet een representatieve foto, maar het kunstwerk De Boazumer Ram staat er wel op. Dit beeld is bij een herindeling van het schoolplein verdwenen.

 

Dûbelspan 1976