19e eeuwse welput gevonden op de Suderdyk

Dit is het artikel over de put die bij de Familie Roorda in de tuin bleek te liggen, in het tijdschrift  Paleo-aktueel over Archeologie.

Huize Roorda. Binnen de heg ligt de welput waarover het artikel in Paleografie gaat.
situatie aan de Súderdyk in 1835. Links is de boerderij van Roorda, zoals die er in 1835 stond. Het rondje boven de boerderij (kad 434) geeft aan dat daar een molen stond. Onder de Súderdyk ligt de boerderij van nu Bakker. Met rechts daarvan Jongemastate (kadastraal 469) Het kadastrale nummer 462 staat voor de oorspronkelijk om het gebied van de state liggende gracht. De weg loopt boven de Bozumervaart (kad. 441) Je ziet dat die toen bij de boerderij over de Bozumervaart stak en zo met de vaart mee het dorp in loopt.

 

Deze kadastrale uitsnede is van een hulpkaart uit 1882. Duidelijk is op deze kaart te zien dat de nieuwe boerderij van (nu) Roorda in rood is ingetekend. De oude situatie is in zwart ingetekend. De wel van het artikel ligt precies in de hoek van de oude en de nieuwe boerderij. De molen staat er nog. Duidelijk is ook de situatie van Jongemastate te zien: Kadastraal nummer 462 is de oorspronkelijke gracht om de state heen. De Súderdyk ligt hier in de vernieuwde situatie, zoals dat nu nog het geval is.